skip to Main Content

Wie is Trudy?

Op mijn 16e kreeg ik mijn eerste vakantiebaantje in het plaatselijke verzorgingshuis. Meehelpen met de huishoudelijke dienst en de afwas in de instellingskeuken. Tijdens deze eerste ervaring in het werken met en voor ouderen is mijn ‘liefde’ voor deze doelgroep waarschijnlijk ontstaan. Hoewel, zoiets zit in je of niet.
Na de middelbare school heb ik de MDGO opleiding Activiteitenbegeleiding gevolgd in Utrecht, breed opgeleid voor diverse doelgroepen en alle vaardigheden die je zoal nodig hebt als allround Activiteitenbegeleider, creatief, sociaal, flexibel, muzikaal, handig, empatisch, culinair, kortom als duizendpoot. Tijdens deze opleiding heb ik een lange stage gelopen in een verzorgingshuis bij de afdeling Bezigheidstherapie, terwijl ik ondertussen vooral ook druk was met de Disco en New Wave van de jaren ’80.
Na een minder succesvol jaar in Amsterdam bij de Lerarenopleiding Handvaardigheid en Textiel (onderwijs bleek niet mijn interesse), ben ik aangenomen als Sociaal Cultureel Werker in een Centrum voor Ouderen, in Amsterdam West. Begin jaren ’90 was dat een vooruitstrevende, toonaangevende organisatie waar ik de basis heb gelegd voor mijn verdere carrière. Al vrij snel assistent Hoofd SCW geworden (er was toen nog een ruim budget) en ondertussen de HBO opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming gevolgd, afstudeerrichting Ouderenwerk.
Na 5 jaar werken en de studie voltooid te hebben, heb ik het roer omgegooid en ben op reis gegaan. Een jaar reizen en werken, in Nieuw Zeeland, Australië en Azië. In Sydney verbleef ik ruim 6 maanden om te werken als schilder. Ik heb daar ook een Dutch Elderly Home bezocht, ik kon het niet laten. Een vakantieparkachtige setting in de subtropen, met een winkeltje met hagelslag, drop en stroopwafels. Na dit avontuur heb ik een aantal jaren als reisbegeleider gewerkt, onvergetelijke ervaringen opgedaan en de meest bijzondere mensen ontmoet, op schitterende plekken.
Uiteindelijk weer bij mijn oude werkgever beland en een aantal jaren als Coördinator Welzijn mogen werken, nu echt als leidinggevende. Ondertussen verhuisd naar Amersfoort en op een gegeven moment een baan in Nijkerk gevonden als Teamleider van het Activiteitenteam in een verzorgingshuis. Daar diende zich de 1e reorganisatie aan, last in first out. Een aantal jaren vervolgens gewerkt bij een organisatie voor mensen met een beperking, als Coördinator Dagbesteding en Vrije tijd. Op een gegeven moment was deze tak in de gezondheidszorg aan de beurt voor bezuinigingen, wederom een reorganisatie. Direct door naar Zeist, als Teammanager Kleinschalig Wonen (psycho geriatrie). Ook daar maar 1,5 jaar kunnen werken, last in first out.
Na weer een kleine zoektocht een baan gevonden als Teammanager Welzijn en Vrijwilligerswerk bij een zorgorganisatie voor ouderen in het Gooi. Waardevolle jaren heb ik daar gehad, veel geleerd, o.a. over leidinggeven, ook dat het eigenlijk niet bij mij past, ik ben teveel mensen-mens. En veel over dementie, over mogelijkheden, geïnspireerd door geweldige collega’s, over do’s en dont’s, tips en trucs. Maar ook ervaren dat het werken binnen een grote organisatie niet zo geschikt is voor mij. Ik kom het beste uit de verf als ik zonder lijntjes mag kleuren. Als ik mijn gevoel, inlevingsvermogen en intuïtie de vrije loop mag laten gaan en mijn tijd mag benutten voor wat ik werkelijk belangrijk vind en wat mij past. Creatief mag zijn en menselijk. Ik ben groot fan van Wim Sonneveld en Simon & Garfunkel (Simon en Carmiggelt) en Annie M.G. Schmidt. Ik had eigenlijk best in de jaren ’50 of ’60 willen opgroeien, mijn naam past daar ook beter in thuis.

Buiten dit ‘professionele CV’ heb ik de nodige ervaring als mantelzorger en betrokkene bij dementie. Mijn vader is na een proces van ongeveer 10 jaar, eind 2008 overleden ten gevolge van de ziekte van Alzheimer. Met de kennis die ik nu heb had ik hem en onze omgeving veel meer kunnen bieden. Positieve dingen heb ik er ook uitgehaald, zoals het kijken naar de mens zelf, zijn individuele behoefte. Het is ons bijvoorbeeld zelf gelukt om voor hem een dagbestedingsplek bij een geweldige zorgboerderij te krijgen, bij de ‘reguliere dagbesteding’ was zijn ‘irriterende gedrag’ te belemmerend. Op de boerderij was hij echt op z’n plek. En zijn wens om tot het einde thuis te blijven.

Ook wil ik mij graag inzetten voor mensen met een migratie achtergrond. Voor mijn werk is het desgewenst mogelijk om een (vrijwillige) tolk in te zetten, bijvoorbeeld Turks of Arabisch. Binnen deze bevolkingsgroep zullen ongetwijfeld zorgvragen in de toekomst ook toenemen.
Verder hou ik erg van de natuur, van dieren en tuinieren, van zingen en schrijven. Ik zet mij graag in voor een betere leefwereld, een gezond klimaat en een verdraagzame samenleving. En bovenal ben ik de trotse moeder van 3 mooie jongens.

Trudy van der Laan

Amersfoort

Back To Top